Gledessprederen som gjør dagen bedre for alle kundene han møter

Livet går ikke alltid på skinner. Da Torgeir Rell ble alvorlig syk, måtte han gi opp jobben som taxikusk. Solberg Bil ble redningen.

Livet går ikke alltid på skinner. Da Torgeir Rell ble alvorlig syk, måtte han gi opp jobben som taxikusk. Solberg Bil ble redningen. Torgeir fikk arbeidstrening i selskapet, og etter 13 måneder ble han ansatt fast som klargjører.

Men skiensmannen driver med mye mer enn å klargjøre nye og brukte biler for overlevering til kunder. Han jobber litt som vaktmester, han henger opp reklamebannere, han tråkker til i dekkhotellet i sesongtoppene og – ikke minst – han kjenner alle og finner alltid tid til en liten prat. Og det flotteste med Torgeir er, sier kollegene: Ingen er sure etter en liten prat med Torgeir.

Like gammel som den fineste Mustangen

– Jeg er 67-modell. Det er det samme som den fineste Mustangen det, smiler Torgeir. 53 åringen er hobbymusiker og spiller bass i et band som bære navnet Webers CRB. De tre siste bokstavene betyr at repertoaret består av country, roots og blues. – Weber er navnet på trommeslageren, og vi øver i Webers Garage, som er lokalet til en Mustangklubb i Porsgrunn. Vi kom i prat på et biltreff, og det ble fort klart at vi likte den samme musikken. Siden har vi spilt sammen.

Torgeir startet ikke yrkeskarrieren i klargjøringsavdelingen hos Solberg Bil. Han kjenner «halve byen» etter å ha jobbet 20 år som frisør og frisørmester.

– Jeg jobbet syv år som drosjesjåfør i Skien Taxi, og der ble jeg også kjent med utrolig mange hyggelige folk. Jobben hos Solberg Bil er et resultat av 13 måneder med arbeidstrening. Torgeir ble alvorlig syk og trengte hjelp for å komme seg tilbake i aktivt arbeid.

Jobben er så variert

– I 2014 startet jeg i arbeidstrening her. Jeg kjente Solberg Bil fra drosjejobben., Da kjørte jeg en Ford Mondeo, og en litt tilfeldig prat med Ole B. Solberg førte til at jeg kunne begynne i klargjøringsavdelingen.

– Det tok lang tid før jeg ble spesielt effektiv, men etter 13 måneder fikk jeg tilbud om jobb. Jeg driver med klargjøring og stortrives med det jeg gjør, ikke minst fordi jobben her er så variert. Jeg tar meg av forefallende arbeid, er litt vaktmester og gjør min innsats for å få alt til å svive og gå.

Da du kom hit på arbeidstrening, hadde du noe spesiell interesse for bil?

– Ja, bilinteressert har jeg vært hele livet. Jeg har aldri hatt mulighet til å ha noen veldig spesiell bil selv, men interessen har alltid vært der. Mine biler har vært helt vanlige å se på, men jeg har gjerne satset på modeller med litt hissigere motor. Jeg er vokst opp i en familie med mye japanske biler. Derfor er jeg litt stolt av at jeg har fått «lurt» inn noen Forder i slekta etter at jeg begynte her. Det er all right.

– Hva gjør en klargjører?

– Selve jobben er egentlig vedlikehold av bil som ikke har noe med det mekaniske å gjøre. Det må fagfolkene ta seg av. Jeg tar meg av vask, polering, støvsuging, tepperens, ripefjerning og total oppshining. Vi sørger for at bilene er klare når selgerne skal overlevere dem til kundene. Nye biler skal rengjøres etter frakt, og det er tape og lim som skal fjernes. Brukte biler får en totalrengjøring hos oss.

Torgeir har mange og varierte oppgaver hos Solberg Bil. Han holder butikken i orden. Han henger opp bannere og bidrar i avdelinger med sesongsvingninger, for eksempel i dekkhotellet. Om det snør, er det Torgeir som rydder unna det maskinene ikke tar. I stillingsinstruksen står det at Torgeir i hovedsak skal drive med klargjøring, men også ta seg av forefallende arbeid – og det gjør han til gangs. – Det er det som gjør jobben trivelig. Det kan bli litt stressende, men samtidig er det bra så lenge jeg kan glede meg til å gå på jobb hver morgen. Jeg har en kropp full av smerter og plager, men det er en stor glede å komme inn døra her hver dag.

– Jeg vet når jeg skal holde munn også

– Det sies at du er glad i å prate med folk også?

– Ja, jeg er glad i å prate. Det er nok mer medfødt enn et resultat av tidligere jobber. Altså, prate har jeg alltid vært glad i, men jeg vet når jeg skal holde munn også. Det har jeg lært i frisørsalongen og i drosja. Det som er saken er at gjennom tidligere jobber har jeg blitt kjent med veldig mange, og jeg er god til å huske ansikter. Når jeg ser igjen noen kjente, så er det naturlig å slå av en prat. Det gjelder også alle gode kolleger her. Bare jeg skal bort å hente en kopp kaffe, så er det mange å si hei til på veien.

Kollegene beskriver Torgeir som et lyspunkt på jobben. Han har alltid et hyggelig ord til kolleger og kunder, og gleden ved en god samtale har han tatt med seg fra frisørsalongen og taxien. Men, jeg står ikke og prater hele dagen. Det hadde ikke gått. Jeg jobber jo mer enn jeg prater, og selv om jeg er mann klarer jeg å jobbe og prate samtidig, ler Torgeir. – Det er utrolig hva vi klarer å gjennomføre på en dag når det er mye som skal gjøres. Når det er mange biler som skal leveres, så er det bare å stå på. De må klargjøres. Og skal vi legge ut biler på nett, så må de shines slik at de ser bra ut på bildene. Jeg setter min ære i at den jobben gjøres skikkelig.